Pas op, er zijn weer teken!

De eerste teken zijn al weer gesignaleerd, ook op onze golfbaan! En er zijn inmiddels ook al weer gevallen bekend van golfers die een tekenbeet hebben opgelopen! Wees dus voorzichtig en vermijd de plekken waar teken zich ophouden (zie RIVM voorlichting hieronder). 
En ben je gebeten? Zo snel mogelijk de teek verwijderen en naar de huisarts voor antibiotica! 

Waar komen teken voor?

Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin, en dus ook op de golfbaan. Ze zitten voornamelijk in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kunt u ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen en in zeldzame gevallen tekenencefalitis (TBE(tick-borne encephalitis)).

Controleren is belangrijk

Controleer uw lichaam en uw kleding op tekenbeten als u in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heeft u een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
Lees meer over het controleren, herkennen en verwijderen van teken.

Naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

(bron: RIVM)