Richtlijnen voor qualifying golf in een periode waarin er gevaar is dat mensen elkaar besmetten

Voor golfbanen en spelers gelden vanaf 11 mei richtlijnen die zijn vastgelegd in een golfprotocol (zie ngf.nl/coronafaq). Elke club en baan heeft een eigen protocol dat hiervan afgeleid is.

In dit artikel lichten we aanpassingen van de golfregels toe waardoor we op een veilige manier qualifying ronden kunnen spelen.

De score bij strokeplay (Regel 3.3b)

ln verband met zorgen over het uitwisselen van scorekaarten raden wij iedereen aan de app GOLF.NL  of E-Golf4U te gebruiken, dan hoef je niks meer van elkaar aan te raken en dan voldoe je volledig aan de regels.

Alleen in de gevallen dat iemand de app niet kan gebruiken is de volgende plaatselijke regel van kracht:

ln afwijking van Regel 3.3b mag een speler de eigen holescores op de scorekaart noteren in plaats van de marker en is het voldoende als de marker de scorekaart op enige wijze verbaal of elektronisch accordeert. De speler mag in afwijking van regel 3.3b de scorekaart op een andere wijze dan fysiek inleveren, mits de commissie de score op een andere wijze kan accepteren.

Voor Golfclub Holthuizen betekent bovenstaande dat de scorekaart via de website kan worden ingevoerd als vreemde kaart.

Vlaggenstokken
Om het risico op besmetting te minimaliseren moet voorkomen worden dat spelers vlaggenstokken aanraken.
Spelers moeten daarom de vlaggenstokken te allen tijde in de hole laten staan!
Het is tijdelijk toegestaan om een inzetstuk in de cup te zetten en een hefmechanisme op de vlaggenstok te bevestigen, een constructie die het mogelijk maakt om de bal van afstand omhoog te halen. Op die manier hoeft niemand met zijn handen in de buurt van de hole te komen. Scores gemaakt met deze hefboom-aanpassing accepteert de NGF tijdelijk voor handicapdoeleinden.

Bunkers
Om het risico op besmetting te minimaliseren moet voorkomen worden dat spelers harken aanraken. Daarom zijn de harken verwijderd.
Bunkers worden in dat geval waarschijnlijk niet zo netjes achtergelaten als in de situatie dat er wel harken gebruikt worden. Wanneer dit van toepassing is mogen er géén wijzigingen aangebracht worden in de Golfregels en kan er gewoon sprake zijn van qualifying condities; spelers worden verzocht worden om de bunkers glad te strijken met hun voeten of een club.
In het protocol van Holthuizen staat dat een bal in de bunker verplaatst mag worden naar een gladde plek in de bunker. Dit geldt dus NIET bij het spelen van een qualifying ronde!