Open dag – hoe nu verder?

Tja, dat was een heel leuk begin voor golf, zaterdag 15 april. De zon bleef helaas weg, er stond een stevig wind, maar de vlaggen wapperden bij het clubhuis, de koffie stond klaar, in de tent werd iedere bezoeker hartelijk ontvangen.

Snel werden groepjes ingedeeld, soms jong en oud door elkaar, soms beginners en geroutineerde spelers. Enthousiaste spelletjes voor kinderen: ‘boter, kaas en eieren’ naast de ‘sjoelbak met golfballen.’

Elk groepje bezoekers begon met ‘putten’ op de green. Op dat kleine super kort gemaaide veldje, vlak voor het clubhuis.  Daarop waren meerdere ‘holes’ verdeeld, om te oefenen hoe je vanaf korte afstand in één keer met de putter de bal het gat in kan sturen. Verbazend hoe vaak dat nog mis kan gaan, ook van een korte afstand. Maar juichen als het wel lukt! En soms ineens vanaf 5 meter afstand. Iemand zei tegen me: ‘hiermee is ineens je hoofd helemaal leeg van je werk!’ Heet lijkt allemaal zo simpel, maar je moet je wel concentreren. En daardoor zijn andere zorgen even opgeruimd.

De slag te pakken…of toch niet?
Om méer van de smaak van het spelletje te leren ruiken gingen we door naar de ‘driving range’. Hier probeerden we ‘grote afstanden te slaan’ en liefst ook nog recht naar voren. Niemand zijn bal halen! Ook hier zien we een verrassing van uitersten: ‘dit leer ik nooit’ tot verbazing over iemand die meteen ruim 100 meter slaat. Ja, wel iemand van jeugdige leeftijd.

Hard, ver en recht slaan is mooi, maar daarmee ben je er niet. Als je vlakbij de ‘green’ komt, vanaf zo ongeveer 50 meter, kan je er ook gemakkelijk overheen slaan. Niet de bedoeling dus. Daarom is ook ‘het korte werk’ van belang. Minstens zo belangrijk als ‘ver slaan én recht!’

Dus even kennismaken met dit onderdeel op de ‘chipping green.’ Hoe krijg je met een mooie boog vanuit het hoge gras de bal toch in de buurt van de hole?’ Hier dus niét een flinke doorzwaai, zoals hiervoor op de ‘driving range’, maar wél een korte en mooie boogbal. Liefst vlak bij de hole. In tweetallen kon je bij elkaar observeren ‘waardoor het soms zo goed ging’ en natuurlijk ook ‘waardoor het mislukt’: in de grond slaan, maar niet net onder de bal. Of er royaal overheen. En midden tegen de bal, waardoor die recht vooruitvliegt. Heerlijke uitwisseling van observaties.

Het echte werk; golfen op de par 3
We speelden tenslotte drie holes op de par 3. In de spelvorm ‘Texas Scramble.’Nadat iedereen zijn bal had afgeslagen,kozen we de bal ‘het dichtst bij de hole.’ Vandaar mocht je dan een tweede slag proberen. Ook op de green oefenden we zo door. Verbazing dat je zo soms echt in drie slagen, ja soms in twee kon uitholen.

De topervaring in mijn laatste groep was, dat iedereen over de vijver sloeg op hole 8. Ja, een jeugdig talent sloeg direct met een P stok op de green! Aanstormend toptalent en volop enthousiasme, ook bij de minder snel lerende starters. Net zo’n brede variatie als onder de meer ervaren spelers in onze club.

Het begon in de middag te miezeren en daarom ieder snel terug naar binnen voor de afronding: koffie of warme chocolade. En samen even overleggen daar ‘hoe ga je nu verder oefenen, en met wie?’

Golflessen
Sommige spelers hadden bij ontvangst al gehoord, dat je kan inschrijven voor golflessen. Zo kan je in korte tijd je basisvaardigheden vergroten. Zowel voor het putten als voor afslagen, voor het lange werk, als voor het chippen om de nadering van de green te verbeteren.

Op die manier leer je niet alleen de technische kneepjes, en de regels voor het spelen op de baan, maar leer je ook anderen kennen. Sommigen gebruiken dat meteen, om afspraken te maken voor het ‘zelf oefenen’ buiten de lessen om. Je kent nog niet veel andere leden, maar via deze weg leer je dus snel bij in je lesgroep.

Wanneer je verder bent gevorderd, mag je soms met een ervaren mentor de baan in, meestal eerst op de par.3. Ook hier gaat dat soms in tweetallen, waardoor je ook voor ‘samen oefenen’ een afspraak kunt maken. Gewoon proberen, want dat lukt ook niet altijd direct. De werktijden en de vrije tijden vrij zijn nu eenmaal niet op elkaar afgestemd.

Zoek en vind een golfmaatje
Er is nog een heel snelle manier om kennis te maken met een breder variatie van leden: schrijf je eens in voor de ‘opstap ochtenden’ nadat je permissie hebt om de baan in te gaan. Als je dat ‘eng’ vindt, geen probleem. Iedereen is zo begonnen! Neem een maatje mee van je lesgroep, je mentorgroep, of spreek een kennis aan met veel spelervaring. Bijna iedereen vindt het leuk om je een keer ‘mee te nemen door de baan.’

Niet alleen om de techniek te oefenen, maar ook om snel de ‘baan-etiquette’ in je hoofd te krijgen. Want in het begin weet nog niemand goed om ‘met medespelers op een lijn te blijven’; niet ver voor en achter elkaar. Of ‘hoe je om moet gaan met een bunker.’ Netjes aanharken en nooit aan de hoge kant eruit. Je golfkar of tas never nooit op de green plaatsen, maar altijd richting volgende hole. En het aantal van je eigen slagen bijhouden. Dat lukt in het begin haast niemand. Geen zorgen, zo is iedereen begonnen.

Kom je er – om welke reden dan ook – eventjes helemaal niet uit? Ga met je vraag naar de dames van ons secretariaat van de golfclub. Monika en Fe-ja weten bijna overal raad op en kennen heel veel spelers. Zo komt er heel snel achter ‘wie een beetje bij jou past’ en ‘waar je gezellig spel mee ervaart.’ Zijn ze er niet? Vaak weet iemand achter de bar ook zomaar een oplossing! Veel spelplezier gewenst en leuke uitwisseling van ervaringen op hole 19!

Roel Westerhof