Het competitiecircus

Misschien heeft u het gevolgd, of misschien maakte u er zelf deel van uit; het competitiecircus trok de afgelopen weken (april-mei) weer rond in het noorden. Sommige teams moesten zelfs de vertrouwde regio uit. Zo speelde Heren 1 helemaal in Zeewolde en mocht Sr. Heren 3 naar Ameland afreizen. 

Met de nodige tamtam aangekondigd en natuurlijk allemaal gekleed in gelijke competitie-outfits gingen voor Holthuizen 11 competitieteams de wei in.  Er werd gespeeld in poules met telkens 5 teams van 6 personen, waarbij elk team vier wedstrijden speelt en één keer gastheer of gastvrouw is.  En alle teams die bij ons gespeeld hebben waren het over één ding roerend eens; de ontvangst was geweldig. Mede met dank aan Harrie en Ali!

Heren 2 – 27 holes zondag – KAMPIOEN

De resultaten van deze competitie waren nogal wisselend. Heren 3 heeft het fantastisch gedaan en promoveert direct naar de 4e klasse! Heren sr. 1 – 18 holes speelde een promotiewedstrijd op de Hattemse , maar heeft het helaas niet gehaald. Zij blijven in de 1e klasse. Captain Ies Broekhuizen verwoordde het als volgt: “Op een prachtige dag en een mooie baan hebben wij NIPT verloren met 18-4. De mannen uit Zeeuws-Vlaanderen waren een klasse beter en hebben terecht gewonnen. Bovendien waren het ook nog aardige kerels. We hebben dit achteraf gezamenlijk nat gevierd.”

Heren sr. 1 – 18 holes (kampioensteam)

Helaas waren er ook enkele degradaties; Heren 1 wist het dit jaar niet waar te maken. Zij gaan terug  naar de 3e klasse (waaruit zij vorig jaar waren gepromoveerd).

Ook Heren sr. 2 – 18 holes, wist hun ranking niet te behouden. Zij degraderen naar de 4e klasse.

Heren sr. 1 – 27 holes had na een bloedstollend spannende laatste ronde op De Groene Ster net één punt tekort (9-9) en degradeert naar de 5e klasse. De ploeg van Havelte had een beter gemiddelde. Ons team hield er eenzelfde gevoel aan over als Ajax na het verlies van de Spurs, aldus één van de teamleden.

Heren sr. 1 -27 holes

 

Zes teams wisten hun plekje in hun klasse te behouden. Opvallend was dat vijf van deze teams op de vierde plaats eindigden, alleen heren senioren 3 wist het tot een derde plaats te schoppen.

Heren sr. 3

Heren 2 zondag – 27 holes

We hebben de dalers, de blijvers en de stijgers nog om hun eigen competitie-impressies gevraagd. Hieronder eerst een competitieverslag van Willem Dost uit Heren 2 zondag.

 Competitie 2019 Heren 2 zondag

De opvallendste wijziging voor dit jaar zat hem in de naam. Plotseling heette het team geen Heren 3 meer, maar Heren 2. De groepsapp moest er zelfs voor aangepast worden.

Verder bleef er veel bij het oude: al 5 jaar dezelfde teamsamenstelling, een voorbereidingsweekend in Duitsland, snel in de gaten hebben dat het kampioenschap er ook dit jaar niet in zit, strijden voor lijfsbehoud, een zinderende slotdag.

 Het vertrouwde competitiebeeld kwam weer terug, meer succes in de doubles dan in de singles. Een uitgekiende strategie in de samenstelling van de doubles, namelijk een controlerende middenvelder samen met een va banque speler, levert al een paar jaar de nodige punten op. De lagere handicaps van vrijwel alle tegenstanders zorgt er in de singles voor dat het niet meer dan punten sprokkelen is.

 Op de slotdag, 12 mei, wordt gespeeld op de baan van St. Nyk. De tegenstander is Lauswolt, eveneens nog zonder wedstrijdpunten. De verliezer degradeert, aan een 9-9 eindstand heeft H2 niet voldoende. Na de doubles is het 4-2 in het voordeel van Holthuizen. Maar liefst 5 van de 6 singles wordt beslist op de green van de 18e, waaronder de laatste. De stand is op dat moment 8-8.

Daar komt teamcaptain Peter. Hij is onwetend van de 8-8 tussenstand. Het terras is massaal gaan staan en is onwetend over de stand in de aankomende flight. Is het gelijk, staat er één een slag voor ? De spanning stijgt. Een ieder denkt iets te kunnen zien aan de lichaamstaal van de eigen teamgenoot. “Hij kijkt naar de grond, dat is geen goed teken” en meer van dat soort teksten tussen hoop en vrees.

Lauswolt mist een putt en plots worden er handen geschud. Gejuich op het terras, gevolgd door gejuich op de green. 10 -8 voor Holthuizen, wéér er in gebleven.

heren 2 zondag – 27 holes 

En ook dat ook de dames er wat van kunnen, mag blijken uit het volgende stukje proza van captain  Jitske Pranger van team Dames sr. 2 – 27 holes:

Mooie herinnering aan de competitie 2019::

 Met sneeuw voorspelen in Ommen om een paar dagen later in t shirt de competitie te spelen in Ommen!

 We in een leuke poule hebben gespeeld! Je ook nog familie in de competitiepoule kan tegen komen.

 We een hele gezellige gastvrouwendag gehad hebben, waarbij bij binnenkomst na de singles er een Holthuizen balletje te ontvangen was, mits je de borrel erbij wel eerst in 1x opdronk (zie foto). Het bleek voor iedereen een succes en een opkikker te zijn!

Dames sr. 2

 We als leeuwinnen gevochten hebben om in de 3de klasse met een relatief nieuw team te blijven en hier onze mascotte aan over hebben gehouden. Zie foto. 

 In ons team de teamspirit voorop staat, boven de prestatie. Dat heeft heel goed uitgepakt, want we hebben ons gehandhaafd in de 3de klasse!

 We als afsluiting voor de winnaars van de Noord Nederlandse een kampioenslied hebben gemaakt op Glory,glory. Halleluja. Dit werd luidkeels door iedereen meegezongen.

Al met al was het een zeer geslaagde competitie!

 

Voor Dames 1 was het een beladen competitie. Ons team-maatje Amerins Bonnema, die al lange tijd ziek was, overleed kort vóór de derde wedstrijd. De warmte en het medeleven van de andere teams in de competitie hebben diepe indruk op ons gemaakt.  Een tijd lang leken we op degradatie af te stevenen, maar een gelijk spel in de voorlaatste wedstrijd tegen Exloo en een overwinning op het kampioensteam van Gelpenberg hebben ons gered. We blijven in de 1e klasse en dragen dit wapenfeit op aan Amerins.

Dames 1 – 27 holes, zondag

Helaas hebben we niet van alle teams foto’s of verhalen binnengekregen. Maar die verhalen hoort u vast nog wel eens op het terras of in het clubhuis. 

Hiermee is de competitie nog niet afgelopen, voor de jeugd begint het pas. Op 2 juni spelen zij hun eerste wedstrijd. We wensen hun veel succes en minstens net zoveel plezier als de volwassen teams gehad hebben in de competitie van 2019.

 

HM